Ecografie transvaginala

Ecografia transvaginală este o ecografie care are o acuitate imagistică mult superioară celei abdominale.

Este o investigație care ajută fie la stabilirea unui diagnostic de precizie, fie la urmărirea sarcinii în evoluție, mult mai bine decât o poate face o ecografie clasică, abdominală.

Ecografia transvaginală este realizată doar de medic

Dincolo de neplăcerea unei astfel de investigații care presupune introducerea în vagin – în condiții sterile, a unei sonde ecografice speciale, ecografia transvaginală nu implică nici un disconfort. Durerea în timpul acestei investigații este puțin probabilă, dar dacă totuși apare, este vorba fie de o cauză organică, fie de contractură musculară datorită stresului investigației în sine. Orice senzație nepăcută trebuie anunțată medicului.

Cea mai bună cale prin care poate fi evaluat embronul înainte de săptămâna a opta de sarcină

Ecografia transvaginală permite vizualizarea organelor genitale interne (vagin, uter, trompe uterine, ovare, endometrul, vezica urinara) și este cea mai bună cale prin care poate fi evaluat embronul înainte de săptămâna a opta de sarcină. În acest din urmă caz, ecografia transvaginală poate identifica cu precizie eventuale probleme de embriogeneză, poate stabili cu exactitate locul unde este eșezat embrionul în uter și poate identifica eventualele probleme legate de sarcină cu o precizie foarte mare, așa cum o ecografie abdominală nu poate face.

Ecografia transvaginală în cursul sarcinii se face, de regulă până în cea de a opta săptămână de sarcină, uneori până în cea de a zecea, dar și oricând pe parcursul sarcinii, dacă există suspiciuni cu privire la unele anomalii ale fătului pentru că în cazul acesteia, calitatea imaginilor este mult superioară. Este bine de spus că la această investigație transvaginală este o alternativă de confirmare pentru ecografia abdominală de sarcină sau când aceasta din urmă este nerelevanta. Embrionul din primele cinci săptămani de sarcina poate fi analizat mai greu cu ecografia abdominală, dar poate fi văzut în detaliu cu ajutorul ecografiei transvaginale.

Ca toate investigațiile de tip ecografic și aceasta este noninvazivă și neiradiantă și nu afectează în niciun fel embrionul. Investigația poate dura între 15 și 30 de minute în funcție de ceea ce urmărește să identifice.

Poate depista unele afecțiuni ale organelor genitale

Ecografia transvaginală este investigația care poate depista unele afecțiuni ale organelor genitale feminine, poate vizualiza chisturi ovariene, fibroame uterine sau alte proliferări de țestut care pot produce infertilitate sau alte tulburări ale funcției ovariene, fiind una din investigațiile ce poate stabili cauzele infertilității feminine (de la trompe uterine înfundate, până la polipi uterini de mici dimensiuni), poate pune un diagnostic cert pentru sarcina extrauterină și unele din cauzele durerilor din zona pelvină.

Ecografia transvaginală poate fi efectuată și repetată de câte ori este nevoie, neavând restricții sau contraindicații, singurul motiv pentru care este mai rar folosită ca mijloc de monitorizare a sarcinii fiind neplăcerea investigației în sine.