Biopsia de col uterin reprezintă prelevarea de fragmente de ţesut de la nivelul colului uterin în vederea diagnosticului histo-patologic. Diagnosticul histopatologic presupune examinarea microscopică a acestor fragmente de către medici specializați, care confirmă prezența unor leziuni ale colului, precum și gravitatea acestora.
Biopsia colului uterin se propune de către medic în general atunci când se suspicionează prezența unor leziuni precanceroase sau a cancerului la nivelul colului uterin. Este binecunoscut faptul că a cest cancer reprezintă o problema majora de sanatate pentru femeile din tara noastra, dar majoritatea cazurilor ar putea fi prevenite prin efectuarea de teste simple care pot depista în stadii inițiale această afecțiune. Daca aceste leziuni precoce sunt depistate, pot fi tratate cu usurinta, evitandu-se astfel aparitia cancerului.
Se propune efectuarea unei biopsii atunci cand testul Papanicolau este anormal sau cand la examenul ginecologic se vizualizeaza o zona anormala pe colul uterin.
Daca testul Papanicolaou evidentiaza o anormalitate minora, probabil nu se va efectua imediat o biopsie. De regula in aceasta situatie se repeta testul Papanicolaou peste 6 luni. Dacă însă rezultatul testului Papanicolaou este semnificativ modificat, se recomadă evaluarea amanunțită a situației colului, cu ajutorul colposcopiei și determinării prezenței virusurilor papilloma (HPV), răspunzătoare pentru inducerea de asemenea leziuni.
Ulterior, după ce leziunea este confirmată cu ajutorul colposcopiei, sub ghidajul colposcopic medicul va preleva o proba de tesut din leziune, sau chiar întreaga leziune – dacă este posibil, procedura care se numeste biopsie de col uterin sau biopsie cervicala.
Ce disconfort produc aceste manevre de explorare și biopsiere a colului?
Este posibil ca pacienta sa prezinte un disconfort, de obicei redus la examinarea din timpul colposcopiei si al biopsiei. Examinarea colposcopica si biopsia cervicala pot cauza iritatie vaginala si senzatie de crampă sau arsura pentru cateva minute. In timpul biopsiei cervicale, pacienta trebuie sa se relaxeze, respirand adanc si rar. Manevra de biopsie poate fi oprită oricând, la solicitarea pacientei, dacă durerea este prea importantă. Anestezia locală sau generală, intravenoasă, de scurtă durată, se oferă mai ales în cazurile de biopsie a unor fragmente mai mari.
Este recomandabil ca biopsia cervicala sa fie programată la aproximativ o saptamana de la debutul menstruatiei.
- In general nu este necesara o pregatire anterioara pentru biopsia de col uterin;
- Cu 24 ore inaintea procedurii, este recomandat sa nu utilizeze tampoane interne, unguente vaginale, irigatii vaginale si sa nu aiba contact sexual.