Consultatii ginecologice

Ecograf-Sonoscape-S50-4d-ultrasoundConsultatia ginecologica reprezinta un examen complex, ce se impune a intra in rutina medicala a oricarei femei avand deosebita importanta in depistarea si tratarea diverselor afectiuni organice si disfunctionale ale aparatului genital feminin si contribuie la mentinerea unui standard ridicat al calitatii vietii. In medie un astfel de examen dureaza 20 minute si incepe cu anamneza. Se discuta cu pacienta detalii despre simptomatologie, istoricul si evolutia afectiunii pana in prezent, detalii importante.

Consultatia ginecologica este recomandat a se efectua pentru prima oara inainte de inceperea vietii sexuale:

  • Chiar si in absenta vreunei simptomatologii, pentru validarea clinica si ecografica a anatomiei si functionalitatii aparatului genital.
  • Daca exista anormalitati ale ciclului menstrual (menstrauatii dureroase sau neregulate, absenta menstruatiilor)
  • Atunci cand apar modificari ale secretiei vaginale, care pot avea semnificatie patologica
  • Consiliere legata de contraceptie si evitarea contactarii de boli cu transmitere sexuala (BTS)

Consultatia ginecologica efectuata dupa inceperea vietii sexuale:

  • Consultatia continua cu examenul clinic, examen de mare importanta, in care pot fi evidentiate modificari cu caracter patologic la nivelul aparatului genital (anomalii anatomince, prezenta de formatiuni tumorale, disfunctii )
  • In cadrul acestui examen se va efectua PAP test si se vor preleva probe biologice (secretii vaginale, culturi, etc)  in functie de fiecare caz in parte. Colaborarea cabinetului cu medici anatomopatologi si laboratoare de prestigiu garanteaza calitatea rezultatelor

Examenul clinic al glandei mamare completeaza examenul ginecologic finalizand ceea ce numim examen genito-mamar. Examinarea sanilor trebuie efectuata in zilele ce urmeaza menstruatiei ca urmare scaderii densitatii(congestiei) locale. Nu trebuie sa negam importanta autoexaminarii mamare care este recomnadat a se face postmenstrual lunar. Inspectia si autopalparea sanilor pot releva modificari ale starilor anterioare (depistarea de formatiuni tumorale de mici dimensiuni, aparitia unor fenomene  dureroase locale, asimetrii mamare care nu existau in trecut, modificari  tegumentare sau ale mamelonului.

Examenul ecografic genital efectuat endovaginal sau abdominal completeaza examenul clinic si ofera astfel acuratete diagnosticului final. Ecograful Sonoscape S-50 aflat in dotarea cabinetului este un aparat de ultima generatie, ce indeplineste exigentele actuale de performanta imagistica.

La sfarsitul consultatiei se discuta, se explica si se informeaza pacienta in legatura cu diagnosticul clinic si metodele de tratament (alternative terapeutice). Rezultatele probelor de laborator si examenul ecografic sunt de maxima importanta si dirijeaza conduita corecta, adaptata fiecarui caz.

INFORMATII UTILE  PACIENTELOR INAINTE DE CONSULTATIE

  • In intervalul de 48 ore inaintea consultatiei, evitati raporturile sexuale, spalaturile vaginale precum si folosirea de tratamente (ovule, creme) pe cale vaginala.
  • Excluzand situatiile de urgenta sa fiti inafara perioadei de sangerare menstrual
  • Daca nu puteti ajunge la programare va rugam sa sunati pentru reprogramare sau anulare
  • Daca aveti intrebari sunati-ne la nr de programari 0748 555 009
  • Cand este posibil, incercati sa aduceti toata documentatia recenta legata de afectiunile dumneavoastra ginecologice.